ORTAK ALAN SÖZLEŞMESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

322 adadaki ortak alanlarının ve otelin kullanımı kuralları ile ilgili sözleşme, 17 Mayıs 2021 yılında Aydoğan AŞ ve 322 ada Yöneticileri tarafından imzalandı.

 

Söz konusu sözleşmenin yapılışı, önceki Yönetimin tarafından başlatmıştı ama sadece tek tarafının iyiliğini savunmakla beraber sonuçlandırılmamıştı. Yeni imzalanan sözleşme ise tamamen farklı olup ev sahiplerinin iyiliğinin önceliği dikkate alınarak yapılmıştır. Sözleşmenin ilk versiyonu web sayfamızda yayınlandı ve görüşler dikkate alınmıştır. Birkaç sene devam eden sözleşme ile ilgili müzakerelerin esnasında taraflar ortak noktaları bulamadığı için sözleşme defalarca değişiklik gördü. Onayınıza sunulan sözleşme, son versiyonu olup değişikliğe tabi değildir (bu sözleşme imzalandı ve ev sahipleri tarafından sadece oylanacaktır). Durum şöyledir; ya bu var olan sözleşme oyalanacak (iyi veya kötü olsa da) ya da ortada ev sahiplerinin haklarını koruyan hiçbir evrak olmayacaktır (sadece Türkiye’deki geçerli olan kanunlar geçerli olacaktır). Sözleşmenin değişikliği daha sonra belki mümkün olabilir ama sadece imza atan 2 taraf bunu onaylarsa.

Sözleşmenin amacı, 2 tarafının haklarını ve sorumluklarını net bir şekilde belirletmektir. Birçok ev sahibi, ileri zamanda -2 spa, kapalı havuz ve başka mekânlarının onların kullanımı için kapalı olacaktır diye endişe duymaktadır. Belgelere göre ev sahipleri, sadece kendilerine ait olan daireleri ve kısmen ortak alanları kullanabilir (bu kötü ama gerçek bir durum). Bu demek ki sosyal alanlar, bir gün ev sahiplerinin kullanımı için kapalı olabilir. Fakat bu sözleşme, gerçek veya hayali buna benzer riskleri ortadan kaldırmaktadır. Bu konuyu açık bir şekilde konuşmaya hazır Aydoğan AŞ (F.Kerim Aydoğan) ‘nın olduğu, ev sahiplerinin dedikodulara odaklamak yerine korkularını ve endişelerini rahatlamakla beraber onların Goldcity’de tatil yapmaktan tadını çıkarmalarını sağlamaktadır. Yine de eminim ki bazı kişiler bu sözleşmede birçok eksik bulacaktır. Tekrar söylüyorum ki bu sözleşme dört dörtlük değildir ama şuanda başka bir seçenek yoktur. 2 taraf bu sözleşmeyi yaptı ve bunu anlamalıyız ki hiçbir zaman sözleşmeler tek taraflı olmuyor, her zaman sözleşmede 2 tarafın istedikleri yer almalıdır.

Sözleşmenin açıklamaları aşağıdaki gibidir:

Toplam 3 grup belirlenmiştir (zor tarafı bu ki insanların yakınlığını, saklı kiracıları vs vs gibi şeyleri tespit etmek zordur)

‘O’ grubunun içinde ev sahipleri, eşleri, çocukları ve en yakın 5 akraba dâhildir (çekirdek aile, isimler her sene 1 defa belirlenecektir)

‘H’ grubunun içinde otele gelen turistler dâhildir.

‘G’ grubunun içinde kiracılar, 10 kişiden sonra misafir ve üstteki gruba ait olmayanlar dâhildir.

 Sözleşmenin ilk 2 sayfası, yasal belgelere göre olan ev sahiplerinin haklarını açıklamaktadır. Bu açıklamalar sadece bilgi amacıyla verilmiş olup alanlar ile ilgili hakları değiştirmemektedir. Bu açıklamalar, yasal belgelere göre hangi alanlar ortak kullanıma tabir olduğunu anlatmaktadır. 

Sayfa 3 ve 4, ortak alanlarının kullanım kurallarını içermektedir. Bazı ev sahiplerinin istediği, turistlerin kullandığı alanları, ev sahiplerinin kullandığı alanlardan ayırmaktır. Daha önce böyle bir deneme yapıldı ve bir ara Olimpik havuzun bir kısmı ev sahiplerinin kullanımı için ayırtıldı. Ayrıca hala geçerli olan sahillerin ayırma durumu mevcuttur. Fakat kullanım açısından söz konusu ayırımın devam etmesi için zorluklar vardır. Konumundan dolayı sadece 2 girişi olduğundan kullanım acısından ayırıma uygun olan Relax havuz, sadece ‘O’ grubundaki ev sahiplerinin kullanımı için organize edilmesinin üzerinde anlaşma yapıldı. Girişte, alanı belirleten levhalar konulacaktır ve bu alanda sezon aylarında çalışacak olan güvenlik ve can kurtaran gerekli kontrol sağlayacaklardır. Bunların dışında alanı temiz tutacak hizmetçiler gereklidir ve ev sahiplerinin isteklerine bağlı başka kaliteli hizmet verecek olan personel de alınabilir. Bu alanın %100 masrafları ev sahipleri tarafından karşılanacaktır fakat normal aidat rakamına yansıtılmayacaktır. Ayrıca giderlerinin yeniden tahsisi ile Olimpik havuzun tüm giderlerinin sadece %20sini ev sahipleri tarafından karşılanacağına dair bir anlaşma yapıldı. Tüm hesaplamalar, sonuçta 322 bütçesinin ve dolayısıyla aidat rakamının değişmesine getirilmeyecek şekilde yapılacaktır. Aynı zamanda eğer ev sahipleri, var olan hizmetlerinin kalitesini yeni ve tecrübeli personel ile arttırmak isterler ise bu doğal olarak daha fazla masraflara yol açıp sadece bütçenin ve aidatın arttırmasıyla mümkün olacaktır. Olimpik havuzunun masraflarını kısmen karşılandığı için ev sahipleri bu havuzları eskisi gibi rahat kullanabilirler. 

Relax havuzunun %100 masraflarını üstelediği için ev sahipleri, istediği şekilde oradaki hizmetleri ve standartları değiştirebilirler. Örneğin, o alan ‘sessiz alan’ olabilir veya ‘sadece yetişkin alanı’ da olarak kullanılabilir. Bu kararlar her sene Genel kurul toplantıda oyların çoğu ile alınacaktır.        

Her zamanki gibi havuzlara gerekli tadilatlar, hizmet veren şirketin tarafından yapılabilecektir.

Havuz etrafına yiyecek ve içecek getirilmesi ilgili münakaşalardan sonra aşağıdaki gibi karar alınmıştır;

yiyecek getirilmesine birçok ev sahiplerinin şikâyetleri dikkate alarak ve alanın ilk önce temiz tutmak amacıyla havuz etrafında sadece plastik su şişeleri kabul edilecektir. Cam şişe ve bardaklar kesinlikle yasaktır. Relax havuzun hemen altındaki alanda masalar ve sandalyeler mevcuttur. Alkol içmek veya yemek yemek isteyen ev sahipleri birkaç adım atıp bunun için kafe kullanabilirler.

Ev sahipleri eskisi gibi tüm eğlence mekânları kullanabilirler. Amfi tiyatrodaki tüm şovlarının masraflarını otel karşıladığı halde onları izlemek için gelen ev sahiplerini kimse kovmayacaktır. Ev sahipleri istediği zaman mantıklı kurallara uyarak başka mekânları da kullanabilirler (gerekiyorsa rezervasyon etmek, izin almak, ödeme yapmak vs şartıyla elbette).

Tapuya göre -1,-2 ve 16.katların otele ait olduğu halde ev sahipleri ve misafirleri (kiracıları dâhil) onları kullanabilirler -1kattaki yönetim şirketine ait olan ofis alanları hariçtir.

Sözleşme varken herkes biliyor ki ev sahipleri ve misafirleri (kiracı), Goldcity’nin sunduğu neredeyse tüm mekânlarını kullanabilirler (bazen sadece giriş anlamında ve ücretli alanlarda ücret ödeyerek). Bazı ev sahipleri, ileri zamanda belgelere göre onlara ait olmayan -2spa onların kullanımına kapalı olacağından korkuyorlar ve bu sözleşmenin alakalı maddesiyle olanlara rahatlama veriyoruz. Fakat aynı zamanda herkes anlamalı ki eğer verilen hizmetler ücretli ise sadece ücret ödedikten şartı ile ev sahipleri bu hizmetten veya alandan faydalanabilirler. Örnek, -2kattındaki masajlar veya kuaför ve 16kattaki restoranlar (ev sahipleri bu kattaki restoranların menülerdeki %10 indirimden faydalanabilirler).

Bunlarla birlikte ev sahipleri; park alanları, mini golftaki barbekü alanını de kullanabilirler.      

Ev sahipleri ve misafirleri ayrıca spor alanını da kullanabilirler fakat futbol sahaları ve tenis kortlarını kullanmak ise ancak izin, rezervasyon ve ücret karşılığında olabilir. Gezmek amacıyla bu alana gelen ev sahiplerinin ve misafirlerin hayat sorumluluğu tamamen kendilerinde olup ve yolda veya o alanlarda herhangi bir durum olduğunda Aydoğan AŞ sorumluluk kabul etmeyecektir.     

Aydoğan AŞ (otel); Lobi, -1 ve -2 kat alanlarına 5yıldızlı bir otele laik olan bir şekilde bakmaya söz verdi. Ayrıca -2 ve -3 spa kış sezonunda bile açık olacaktır. Kapalı havuz ise minimum 26derece olacaktır. Saunalar ise genel hijyen standartlara göre tutulacaktır.          

Elbette bunları yapabilmek ve bu alanları çalışır ve temiz vaziyette tutabilmek için para gereklidir. Belki ileri zamanda bu alanlarının ev sahiplerinin istediği şekilde kaliteli olabilmeleri için onlar bunun için gerekli masraflarının aidata dâhil edilmesine dair bir karar alacaklar.

Bu madde, ev sahiplerinin kışın de Goldcity’e gelebilmeleri için kapalı havuzunun kullanıma açık olduğunu içermektedir.

Bu 2 sezon içinde kapalı havuzunun kullanıma kapalı olduğu, işbu maddenin ihlali olarak sayılmamak gerek çünkü bu durum mücbir sebeplerden dolayı mevcuttur (covid, pandemi). Bunun gibi durumlar ileri zamanda da olabilir ve onlar mücbir sebebi olup sözleşmenin ihlali olarak sayılamaz.

Tadilat amacıyla bu alanlarının kapanması da sözleşmenin ihlali olarak sayılamaz. Fakat bu durumun yılda 1 defa olabilmesi şartıyla ve süresi max 1 ay olabilir.  

-3 spa ise sadece herhangi bir borcu olmayan ev sahiplerine açık olacaktır. Turistler, bu alana daha önce gibi giremezler. 2020 yılında Aydoğan AŞ bu alanda büyük tadilat organize etti.

Aquapark ve alanı tamamen Aydoğan AŞe ait ve onun elbette masrafları vardır. Eğer ev sahipleri onu kullanmak isterler ise bu masraflara dâhil olmak zorundalardır. Yapılacak olan genel kurul toplantısında, aquapark konusunda karar verilecektir. Çoğunluk ne kararı alırsa öyle olacaktır. Ya her giriş için ayrı bir ücret olacak veya da aquapark kullanımı aidata dâhil edilecektir.   

Ev sahipleri, reception u ve owner ofisi kullanabileceklerdir. Bu alanlarının kira ödemesi gibi herhangi bir ücret olmayacak fakat o alanlardaki çalışacak personelin masraflarını bütçede yer alıp tamamen ev sahiplerine aittir.  

Bu sözleşmenin süresi olmamakla beraber herhangi bir değişiklik, sadece 2 tarafının onayı ile mümkündür.

Herhangi bir anlaşmazlık durumunda taraflar mahkemeye başvuracaklardır. Fakat aslında bu sözleşme, hem ev sahiplerinin haklarını ve sorumluklarını anlatmak amacıyla yapılmış olup hem de mahkemeye başvurmadan yanlış anlaşılma ve münakaşaları önlemek için yapıldı. 

Mikhail İvanov